Isnin, 6 Februari 2017

RENDANG KERANG TRADISI MUDAH & CEPAT

BAHAN-BAHAN
2 kg kerang
2 cwn santan pekat
2 sb rempah kari
5 sb kerisek
daun kunyit
garam
1/2 keping gula melaka(klau kurang manis tambah lgi)
1 keping asam gelugur
BAHAN-BAHAN utk blend
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
5 biji cili padi (kalau nak pedas- ikut masing2)
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
3 btg serai
blend bahan atas dgn 1/2 cwn santan cair
cara-cara mudah & ringkas
1. kerang direbus sekjp dan dibuang kulit.
2. kemudian campurkan semua bahan diatas kecuali kerisek.

3. Masak diatas dapur dgn api yg sederhana.


4. Bila dah nak pekat boleh masukan kerisek
3. kacau sampai kering dan bolehlah masukkan daun kunyit yg telah dihiris anggaran dlm 1/2 cm gitu.
4. pastue leh la letak garam, rasa bila dah okay, leh tutup api. siap..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan